Oppeid skole fikk midler fra Statsforvalteren, som hadde et fokus på og behov for å trygge flyktninger i vann, lære de svømmeteknikker og overlevelsesstrategier i vann. Skolen valgte å samarbeide med Redningsselskapet som har et kurs nettopp i den hensikt. 

Kurset ble delt opp i to deler; en teoretisk del som ble gjort ved e-kurs på skolen og en praktisk del som Redningsselskapet gjennomførte på Presteid. E-kurset ga deltakerne en teoretisk innføring i tema som omhandler trygg ferdsel ved sjø, selvberging, livredning, hypotermi, hjerte- /lungeredning, stabilt sideleie og alarmering.

Den praktiske delen av kurset startet med at elevene fikk opplæring i hjerte- og lungeredning på Anna dukke og sideleie. Elevene øvde parvis på hjerte-lungeredning. Etter det tok elevene på seg våtdraktene, skoene og hanskene. Gruppene gjennomførte først en runde utendørs med opplæring i hvordan man ferdes trygt ved sjø og tolker vind- og bølge- og værforhold. Elevene ble så sendt puljevis i sjøen med hver sin instruktør, hvor de fikk øvelse i å håndtere kuldesjokk, spare krefter ved å flyte i vannet, ta imot livliner/-bøyer og sjølberging. Elevene øvde også på å redde hverandre i vannet ved bruk av livbøye.

Oppeid skole har fortsatt midler til overs etter dette kurset slik at de kan gå til innkjøp av utstyr som våtdrakter etc. og gjennomføre tilsvarende svømmekurs i havet med flere klasser etter hvert. -Geografisk er vi her omgitt av hav på alle kanter, slik at det vil være viktig å sørge for at ungene har noe kompetanse og er litt bedre rustet til å klare seg om de faller i vann, sier Ingrid Solbakken, assisterende rektor Oppeid skole.