Stor interesse

Det er Tromsø-bedriften Easymeeting AS som har utviklet Nattugla. Utgangspunktet er teknologi som opprinnelig ble benyttet til videokonferanser, men som nå er videreutviklet og tilpasset som et avansert, velferdsteknologisk hjelpemiddel. Nattugla kan benyttes sammen med velferdsteknologiplattformen Hepro Respons fra Hepro AS, og det er denne Rognanbedriften som har levert Nattugla til Hamarøy kommune. Produktansvarlig Lars Isaksen forteller om stor interesse fra kommuner over hele landet for dette nyskapende produktet som Hamarøy nå er i ferd med å ta i bruk.

-Det har virkelig løsnet nå. Nattugla er et av de beste teknologiene innen digitalt tilsyn. Det er et kjempeprodukt, som stadig er i utvikling. Med Nattugla tar du vare på eldre og pleietrengende på best mulig måte samtidig som de ansatte får en bedre arbeidshverdag. Det er et helt unikt produkt, som stadig flere får øyene opp for, sier Lars Isaksen.

Gått ganske problemfritt

Enhetsleder Donovan og prosjektleder Halmøy forteller om en nærmest problemfri innfasing av den nye teknologien.

-Noen utfordringer har det vært, men ikke verre enn at det har latt seg løse ganske greit. Det var for eksempel en av brukerne som bor et sted der Telia ikke har dekning, men da vi byttet SIM-kort til Telenor, fungerte det som bare det. Ellers har vi fått god hjelp fra supporten til Hepro når vi har hatt behov for det. Nattugla er et meget godt produkt som er veldig greit og intuitivt i bruk, sier Gustav Halmøy. -Det har stort sett gått ganske problemfritt, samtykker Ruth Marie Donovan.

Ruth Marie Donovan, Enhetsleder i Hamarøy kommune

-Folk virker fornøyde, og de aller fleste er positive. Noe skepsis har det vært, men det er bare sunt. Det er viktig at vi anerkjenner motforestillinger, og at vi inviterer inn i det som er motsetningsfylt. Jeg ønsker å bygge en helsetjeneste som er bærekraftig ikke bare i dag, men som er klar for framtida. Det handler om å bruke teknologi på rett måte, det vil si til rett person og til riktig tid. Det er behovet som er avgjørende. Med Nattugla kan vi tilby bedre kvalitet og økt trygghet, og vi kan bruke ressursene våre på en enda bedre måte. En av våre hjemmeboende hadde flere titalls alarmer hver dag der hjemmetjenesten måtte rykke ut. Etter at vedkommende fikk installert Nattugla, er antallet utrykninger tilnærmet null. Og tjenestemottakeren synes hen har fått bedre kvalitet i tjenesten etter at hen fikk Nattugla.

Ingen vei utenom innovasjon og teknologi

Enhetsleder Donovan har klare mål for fremtiden. Nattugla er bare starten. Bærekraft, innovasjon og teknologi er nøkkelord for henne. Det samme er kompetanseutvikling og trivsel. -Det er viktig at vi har det gøy. Vi må øve på å se løsninger, så kommer vi til å bli sykt flinke til det. Vi skal vanne rosene fremfor å luke ugresset, for å si det på den måten. Det er ingen vei utenom teknologi i fremtidens helsevesen. Vi må bare våge å starte å gå. Mennesker og maskiner, det har vært et samspill til alle tider. Det gjelder bare å finne ut hvordan vi kan bruke teknologien på best mulig måte, og til mest mulig nytte for folk, sier Ruth Marie Donovan, som er grundig lei av ropet om flere varme hender i helsetjenesten.

-Og teknologi som Nattugla gir oss muligheter vi ikke hadde før. Vi er så vant til å trå inn dørene hos brukerne våre, men hvem er det egentlig som ønsker å få besøk klokken to om natta? Nå kan vi heller la brukerne få en god natts søvn, samtidig som vi er klare til å rykke ut hvis det skulle være behov for det. Menneskemøtene kommer alltid til å være det viktigste for oss, men det er mye empati i god teknologi, også.

 

Tekst: hepro.no