«(…) Men selv om barn er lykkelig uvitende om det, handler leken dypere sett om å lære og mestre noe som er av stor betydning for dem i deres liv. Gjennom lek lærer både dyr og mennesker å mestre oppgaver og videreutvikle evner de har bruk for som voksne.» (Lunde og Brodal 2022:107)
Gjennom å gi leken plass i skolehverdagen og ha fast turdag i uken, ønsker vi å øke lærelyst og trivsel på skolen. Dette kommer til utrykk gjennom: vennskapsøkter, klassens time, fri lek i timen, utetimer, lek på tvers av trinnene, turdag, prosjektarbeid for å fremme lek og benytte SFO som møtearea også i skoletiden.
I den overordnede delen av lærerplanen er det en egen del som omhandler «sosial læring og utvikling» (LK20). Den frie leken gir rom for å lære barn å samhandle med andre (sosial kompetanse), grenser, konfliktløsning og empati som er med på å forme barnas identitet. Dette er viktige faktorer som hjelper barna i utviklingen for å bli et menneske tilpasset samfunnet. «Den sosiale siden av lek er sentral for en god mental helse fordi leken utvikler evnen til å forstå og koble oss til et felleskap» (Lunde og Brodal 2022: 108).
Vi legger også til rette for lek på slutten av timene når det er behov, selv om dette ikke vises på timeplanen. Elevene medvirker aktivt til når og hvor leken skal foregå. Personale er tilstede, støtter, veileder og trygger i leken. Selv om ikke den frie leken alltid er synlig på timeplanen eller nevnes av barnet selv, prioriteres den av alle på skole og SFO med hensyn til barnas beste og med individuelle ulikheter som utgangspunkt.
Skrevet av ansatte på småtrinnet og SFO, Oppeid skole.
Kilder:
- Bok: Charlotte Lunde, Per Brodal (2022) Lek og læring i et nevroperspektiv. Hvordan gode intensjoner kan ødelegge barns lærelyst.
- Overordnet del av lærerplan: https://www.udir.no/lk20/overordnet-del/?lang=nob (19.03.2025)
- Rammeplan for SFO: https://www.udir.no/utdanningslopet/sfo/rammeplan/ (19.03.2025)