Workshoper
«Vi e’ her / Mij lip dáppe» består av arbeid på tvers av grunnskolene og i Hamarøy kulturskole høsten 2024. Det hele kulminerer i en stor forestilling for publikum i Hamarøyhallen 28. november. Tema: Hvilke barn, ungdommer og voksne bor i Hamarøy nå? Hvor kommer de fra? Hvor skal de? Hvilke kulturuttrykk har de med seg?
Gjennom høsten skal alle skoleelever, fra 1. til 10. trinn, på Innhavet oppvekstsenter, Drag skole, Hamarøy Montessoriskole og Oppeid skole delta på én dags workshoper i lag for å være med og lage innhold til forestillinga. Elevene møtes trinnvis på tvers av skolene for å jobbe med ulike kunstarter, og for å bli kjent. Tekstiltrykk, folkedans, foto, skriveverksted og dagstur til Makkvatnet er noen av aktivitetene som elevene i barne- og ungdomsskolen skal delta på gjennom høsten.
Parallelt med dette skal kulturskolens elever innen musikk, dans, drama og sang forberede og øve på repertoaret til forestillingen. Også duodje-elever er involvert.
Stor forestilling
Torsdag 28. november vil Hamarøyhallen være omgjort til en stor konsertarena. Gjennom to forestillinger for rundt 700 publikummere skal alle elevene på de fire grunnskolene i kommunen, sammen med elever og lærere fra Hamarøy kulturskole, elever på Hamarøy voksenopplæring og med bidrag fra barnehagene og videregående skole, vise hvilke barn, ungdom og voksne som bor i Hamarøy nå.
Den timelange forestillingen er musikkdrevet, og det blir et mylder av ulike kunstneriske uttrykksformer: sang, dans, foto, akrobatikk, tekst, joik, fortelling med mer.
Musikken komponeres og arrangeres av Svein Schultz, sammen med musiker Eirik Fjelde. All musikken skal framføres live på scenen av elever og lærere fra Hamarøy kulturskole. I et eget låtskriverkurs med artist Erling Ramskjell har dessuten tre av Hamarøys ungdommer laget en offisiell sang til prosjektet.
-«Vi e’ her / Mij lip dáppe» er et stort og ambisiøst prosjekt i en kommune som vår, med under 3000 innbyggere, forteller Stine Braseth-Ellingsen, rektoren på Hamarøy kulturskole og prosjektleder for «Vi e’ her / Mij lip dáppe».
Målet er å bli bedre kjent med hverandre, at deltagerne skal få en stolthet for hvem de er, og å vise et stort publikum hva vi kan oppnå når vi samarbeider.
Vi e’ her-metoden
Hamarøy er en langstrakt kommune. Selv om noen barn og ungdommer møtes på tvers av bygdene gjennom fotballag, kulturskolen og andre aktivitetstilbud, er ikke dette tilfelle for alle.
-Mangfold er en styrke i et samfunn. Vissheten om dette er sentralt både som arbeidsverktøy i prosjektet og som budskap i forestillingen. Gjennom å møtes og bli kjent med hverandres bakgrunner og kultur, kan vi skape et bedre samfunn, for å si det stort, sier Braseth-Ellingsen.
Spleiselag
Prosjektet «Vi e’ her / Mij lip dáppe 2024» finansieres gjennom et spleiselag bestående av Irisfondet, Samfunnsløftet, Nordland fylkeskommune, Hamarøy kommune, BodøUNG2024, lokalt næringsliv og andre bidragsytere.
På kommunens nettside vil arbeidet med «Vi e’ her / Mij lip dáppe 2024» bli presentert utover høsten.